Voeding en klachten

Veel voedingsstoffen zijn gemodificeerd en de genen zijn veranderd. Veel mensen ervaren problemen. Een voorbeeld hiervan is het A1A1 gen in de melk en de gluten in het brood. Het weglaten van de granen geeft dan minder problemen. Het is erg ingewikkeld met de voeding: heb ik last van een intolerantie, allergie of een sensitiviteit. Hoe kom je daar nu achter? Is het weglaten van bv brood wel de oplossing of is er iets anders aan de hand. Is er in het verleden misschien een parasiet geweest. Zijn de klachten pas enkele maanden of jaren. Is het stress? Heb ik een burn-out? Waarom gaat de helicobacter niet weg. In het buitenland lijkt het of ik minder klachten heb. Heb ik soms glutenovergevoeligheid, tarweallergie of een glutenintolerantie? Lactose intolerantie of een melkeiwit probleem? Kunnen hierdoor vitaminen tekorten ontstaan vanwege vega voeding? Is het verstandig om bij een blaasontsteking probiotica te gebruiken en welke dan?….. Het is belangrijk om goed onderzoek te verrichten. Soms kan dat met ontlasting, bloed of speeksel maar het kan ook met voedingsadviezen. Onderzoek kan een hulpmiddel zijn. Voeding is de meest verantwoorde inzet naast eventuele medicatie. 

Duurzame gezondheid, voeding en ons brein

Ook het voedsel dat u eet bepaalt in grote mate de werking van de hersenen. Voor een optimaal functionerend brein moeten de cellen goed werken en moeten de boodschappen goed worden overgebracht. Daarvoor hebben wij speciale stofjes de neurotransmitters. Om dit te bereiken moeten de hersenen voldoende zuurstof én voedingsstoffen aangevoerd krijgen vanuit het bloed. Kortom: de werking van uw hersenen – zoals intelligentie en geheugen – is te beïnvloeden via het voedsel wat we eten!

Ook hormonen, lichaamsbeweging en de mate waarin de hersenen gebruikt worden spelen een belangrijke rol.
Lichaamsbeweging helpt zenuwcellen tegen beschadiging beschermen. Ook het voedsel dat u eet bepaalt in grote mate de werking van de hersenen. Zo wordt de darm ook ons tweede brein genoemd.

Suiker, kunstmatige suiker, zout en  kruiden

Verschillende voedingsmiddelen zijn, hoe dan ook, niet bevorderlijk voor uw gezondheid. We noemen suiker en allerlei suikerhoudende voedingsmiddelen. Ze veroorzaken niet alleen tandcariës, maar ook een sterke schommeling van het bloedsuikergehalte en kunnen op den duur de werking van de lever en de alvleesklier nadelig beïnvloeden. Een regelmatig gebruik van veel zout -over het algemeen rijkelijk aanwezig in kant-en-klaar maaltijden- leidt na verloop van tijd mogelijk tot hoge bloeddruk en nierklachten. Kruid uw voeding ook niet overmatig met specerijen. Het kan lever- en galklachten veroorzaken.

Maag/darmkanaal

De darmbacteriën spelen een centrale rol in ons lichaam en immuunsysteem.  Zij produceren vetzuren, zorgen voor een goede slijmlaag, vormen hersenhormonen en produceren vitaminen. Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Zo kampt een niet onaanzienlijk deel van de bevolking regelmatig met flinke darmproblemen. Vaak is er dan een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van antibiotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondiger.

Als de afvalstoffen de darmen niet meer via de normale weg kunnen verlaten, zoeken ze zelf een alternatieve route. Via het bloed worden ze o.a. aan de huid afgegeven waar ze allerlei huidproblemen veroorzaken. Maar deze afvalstoffen kunnen ook terecht komen in het bindweefsel en zijn dan de oorzaak van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Verder kan het vasthouden ervan ook de oorzaak zijn van aandoeningen van het ademhalingssysteem, vermoeidheid, hoofdpijn en een algeheel onwel bevinden.

Menu