Laboratorium en onderzoek

Raadpleeg eerst de huisarts bij klachten. Is er geen oorzaak en zijn de klachten onbegrepen dan
bekijk ik samen met u welke test eventueel zinvol is.

Ontlastingsonderzoek

Een op de vijf inwoners van Nederland heeft last van darm- en buikklachten: buikpijn, winderigheid, een opgezette buik of een afwijkende ontlastingspatroon,

Er zijn tal van ontlastingstesten die ingezet kunnen worden om de oorzaak van deze klachten te kunnen opsporen.

De darm, vooral de dikke darm, begint steeds meer aandacht te krijgen, nu mensen zich beginnen te beseffen wat een belangrijke rol de darmen spelen voor de gezondheid. Diagnostiek vormt een belangrijke eerste stap voor mensen die de gezondheid van de darmen willen herstellen.

 • Winderigheid
 • Een opgezette buik
 • Brijachtige ontlasting, diarree
 • Verstopping, eventueel afgewisseld met dunne ontlasting
 • Buikpijn of buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Plakkerige stinkende ontlasting
 • Vermoeidheid
 • Soms vermagering, bloedarmoede, haaruitval
 • De diagnose prikkelbare darm (PDS) is gesteld

Welke test is zinvol?

 1. PDS: Bij chronische darmklachten wordt geadviseerd het totale pakket aan te vragen dit omvat de darmflora-analyse en de parasiet D.fragilis en B.hominis.
 2. Darmflora analyse omvat kweken op bacteriën en gisten en daarnaast markers voor de vertering, candida, weerstand, ontstekingen en glutenintolerantie. Deze analyse geeft inzicht in verschillende aandoeningen. Ook na een antibioticum kuur is het zinvol een darmflora-analyse aan te vragen.
 3. Candida test: Wilt u weten of er een toename is van gisten zoals Candida albicans. Deze test wordt gecombineerd met de analyse van de vertering van zetmeel en gluten markers.
  Testen: Candida soorten en schimmels en/of Glutenintolerantie of Darmflora (microbiota)
 4. Parasieten: Aanhoudende darmklachten, vaak gecombineerd met een wisselend ontlastingspatroon en vermoeidheid kunnen duiden op een besmetting met parasieten. Het is altijd zinvol om bij darmklachten de test op Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis aan te vragen. Wanneer een gezinslid of partner besmet is het advies u te laten onderzoeken. Ook na een behandeling wordt aangeraden om een nacontrole te laten plaatsvinden, wanneer dat nog niet is gebeurd, of wanneer er ook diarree is wordt aangeraden op alle parasieten te testen.
  Testen: Darmparasieten. Indien al een antibioticum is gebruikt, tegelijkertijd Darmflora (microbiota) aanvragen.
 5. Darmklachten combinatie met misselijkheid of een vol gevoel in de maag (en soms jeuk), kunnen door meerdere aandoeningen worden veroorzaakt.
  Testen:
 6. Maagpijnbrandend maagzuur, klachten nemen af na een maaltijd, eventueel in combinatie met een of meerdere klachten zoals bovengenoemd: Infectie van de maag.
  Test: Maagklachten
 7. Pijn rechts onder de ribbenboog na het eten en plakkerige vette ontlasting.
  Test: Darmflora (microbiota)
 8. Klachten nemen toe na het eten van brood:
  • vermoeidheid
  • jeuk
  • lage weerstand
  • als kind al buikpijn of ook bloedarmoedeTest: Gluten pakket 
 9. Overgewicht: Ook bij een matige toename van buikvet, verstopping en winderigheid.
  Testen: Enterotypen en/of Candida soorten en schimmels en 
 10. Histamine test: De histamine test is een belasting test om een tekort aan het enzym Diamine oxidase (DAO), op te sporen. Deze test is zinvol bij darmklachten, allergische klachten zoals een verstopte neus en jeuk in combinatie met slapeloosheid. Een intolerantie voor rode wijn, chocola, oude kaas en noten duit op een histamine gevoeligheid. Wanneer voeding vermoeidheid, jeuk, hartkloppingen, slapeloosheid, diarree, misselijk, hoofdpijn optreedt wordt de test geadviseerd.
  Test: Histamine-intolerantie

De ontlastingsmonsters voor het basispakket kunt u uitsluitend op maandag, dinsdag of woensdag insturen, daar het testmateriaal niet vlak voor het weekend mag binnenkomen.
De monsters voor het parasitologisch onderzoek kunnen elke dag van de week worden ingestuurd.

De ImuPro voedselintolerantie test

De voedselintolerantie test, ImuPro, is in 2000 geïntroduceerd door R-Biopharm AG in Darmstadt en wordt daar onder strenge criteria geproduceerd. De IgG antistoffen worden d.m.v. een elisa gemeten en de testkits zijn CE goedgekeurd. De ImuPro, ook wel voedselovergevoeligheid test genoemd, wordt momenteel in meer dan 20 landen toegepast.

Wanneer u lijdt aan een aandoening die niet weg gaat kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden. De ImuPro kan u hierbij helpen!

Pro Health Medical is officiële partner van R-Biopharm en de ImuPro test voor de landen: Nederland en België!

Wat is een voedselintolerantie?

Wanneer u lijdt aan een chronische klacht die maar niet verdwijnt, kan de oorzaak wel eens een IgG-voedingsallergie (type III) zijn. Dit wordt in de volksmond voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie genoemd. Typerend voor zo’n overgevoeligheid is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt ze heel moeilijk te identificeren.

Klik voor meer informatie over IgG-voedselallergie Type III

Hoe kan een vertraagd voedselovergevoeligheid klachten geven?

De darmwand kan worden beschadigd en kan lekken als gevolg van stress, infecties of medicijnen. Zo kunnen voedingsdeeltjes in de bloedbaan terecht komen. Het immuunssysteem denkt dat dit (ten onrechte) schadelijke stoffen zijn en produceert specifieke antilichamen (IgG antistoffen). Dit kan leiden tot de vorming van immuuncomplexen die zich vervolgens vestigen in een deel van het lichaam, waar het de reacties veroorzaakt.

Met de ImuPro voedselintolerantie test kunt u ontdekken of er sprake is van een vertraagde voedselallergie.

ImuPro testen:

Bij Pro Health Medical kunt u terecht voor een uitgebreid voedselintolerantie onderzoek. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden:

 • ImuPro Screen:
  • Een kort rapport met duidelijke resultaten van 22 voedingsmiddelen.
 • ImuPro Screen+: 
  • Begrijpelijk rapport van 44 voedingsmiddelen.
 • ImuPro Basic: 
  • Een begrijpelijk rapport van 90 voedingsmiddelen
  • Persoonlijke handleiding met voedingsrichtlijnen
 • ImuPro Complete: 
  • Een begrijpelijk rapport van 270 voedingsmiddelen
  • Persoonlijke handleiding met voedingsrichtlijnen
  • Individuele receptenboek gebaseerd op uw resultaten

Download hier de brochure over de ImuPro testen

Menu